‘I said I miss you… once!’

Utrecht, Janskerkhof, 26 augustus 2011, 21.44 uur. 

Ze stond op het Janskerkhof met een telefoon aan haar oor en het hengsel van een tas diagonaal over haar schouder. Het licht van de straatlantaarns reflecteerde op de glimmende klinkers. Ze was duidelijk geagiteerd. Haar hoofd schoot naar voren toen ze de woorden uit stootte. ‘I said I miss you… once!

’Ik had het druk met het verkeer, op het kruispunt vlak voor café Broers. Er zijn voetgangers die niet door hebben dat ze op het fietspad lopen, en automobilisten waar ik me van afvraag of ze zich die regel ‘recht door gaat voor’ echt nog kunnen herinneren van hun theorie examen. Vooral omdat daar niet helemaal duidelijk is wie rechtdoor gaat en wie afzwenkt. Want eigenlijk doen we beiden van allebei een beetje.

Pas toen de verkeerssituatie wat overzichtelijker werd, kreeg ik de kans om de zin op me in te laten werken. Ik haalde een studente in, wiens fiets rammelde en kraakte, met doorschietende pedalen en een breed uitzwabberend achterspatbord. Zou het meisje met de telefoon zich moeten hebben verantwoorden voor het feit dat ze de jongen miste? En dat ze toen maar zei dat ze het één keert gezegd had. Één miezerig keertje. Sorry hoor, als we daar ook al niet meer tegen kunnen…

De ander missen, een niet te onderschatten wapen in het constante duel dat ‘verkering’ heet. Sommigen interpreteren het als een compliment, anderen als een verwijt. En zelfs in het eerste geval kan het je van je paard prikken als een lange lans. Word je immers niet geacht de ander precies even veel terug te missen?

Missen is in vrijwel alle gevallen raken.‘Tu me manque,’ zeggen de Fransen. Je ontbreekt, zou ik het vertalen, met mijn HAVO Frans. Maar de man die al veertig jaar gewend is om alles op te vatten als een aanval, wentelt zich in de steenkolen en maakt ervan: er mankeert iets aan je.

Vriendinnen hebben me vaak zat te kennen gegeven dat ze me misten, ook al was ik voortdurend in de buurt. Fysiek, dan.

Zodra een vrouw zegt dat ze me mist, beland ik en een onoverzichtelijke verkeerssituatie. Ik kan nooit voorspellen of rechtdoor zal gaan of afzwenken. Misschien moet ik me toch eens aan een theorie examen wagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + zeven =