In Memoriam

Voor veel mensen is het een hele zorg: welke woorden kies je als iemand is overleden? Ik neem je die zorg uit handen. Ik schrijf een gedicht of een tekst voor een toespraak. Of ik zorg voor rake woorden om als bedankje te sturen naar de gasten op de uitvaart.

De verschillende mogelijkheden:

Toespraak
Als u hulp wilt met het schrijven van een toespraak voeren we eerst een  gesprek. Daarin geeft u aan wat de belangrijke thema’s zijn die in de toespraak aan de orde moeten komen. Daarna schrijf ik voor u een tekst. U bepaalt welke vorm de toespraak moet krijgen (poëtisch, verhalend). Nadat ik de tekst heb opgestuurd kunt u bij me terecht voor op- en aanmerkingen. Ik verander de zinnen net zo lang tot u tevreden bent. Zo kunt u volledig achter de woorden staan die u zult uitspreken. Uiteraard kunt u het verhaal gerust naar eigen inzicht veranderen of uitbreiden.

Gedicht om uit te delen aan de gasten
Een gedicht om aan het begin van de uitvaart aan alle aanwezigen uit te reiken. Het zijn woorden om op je in te laten werken terwijl er muziek gedraaid word. Of om later nog eens terug te lezen, als alles achter de rug is. De methode van werken is zoals hier boven beschreven, dus met een gesprek als basis voor de tekst.

Gedicht als bedankje om achteraf toe te sturen
Als sneldichter kan ik ook ter plekke een gedicht schrijven. Ik ben bij de uitvaart aanwezig en ik baseer mijn tekst op de toespraken die ik hoor. Na afloop praat ik met de vrienden en familie van de overleden persoon om extra materiaal te verzamelen. Meteen schijf ik ook mijn gedicht. Het is een aandenken voor de nabestaanden: een herinnering aan de uitvaart en een portret van degene die is gestorven.